Varför hade ingen bråttom?

28.01.2022 kl. 10:03
Jag var på gudstjänst i Borgå i söndags och lade märke till en intressant sak. I slutet informerades vi om att det traditionsenliga kyrkkaffet var inställt. Coronarestriktionerna tillät oss att hålla gudstjänst, men inte att ha en samling där vi satt mitt emot varandra runt bord och utan masker. Det var inte svårt att acceptera, men ingen skyndade sig hem. Alla hittade någon som vi gärna ville hälsa på och prata en stund med.

Några kom överens om att gå och köpa ”take away” och kom tillbaka för att äta sin lunch tillsammans. Jag skulle iväg till en ny gudstjänst i Lovisa, men inte heller jag gjorde mig någon brådska. Hur kom det sig?

Det har alltid varit viktigt att betona att gudstjänsten inte tar slut när gudstjänsten tar slut! En tid var det flera präster som efter välsignelsen sa: ”Nu är gudstjänsten slut. Nu börjar gudstjänsten.” I USA är det inte ovanligt att gudstjänsten avslutas med både välsignelse och ”sending forth”, det vill säga utsändelse. Och ibland är de båda momenten kombinerade.

Men när samhället har ändrats har också den kristna församlingens verksamhetsformer påverkats. För femtio år sedan skyndade sig gudstjänstdeltagarna hem för att förbereda söndagsmiddagen. Medlemmar och vänner till församlingen stötte man ändå ihop med ”på stan” och man hade enkla kaffebjudningar med varandra. Numera är det ovanligt att folk ”tittar in” till varandra och kaffebjudningar förekommer knappast alls.

Det var därför ingen hade bråttom hem i söndags. Vi behövde umgås med varandra livs levade, inte bara i telefonen eller på Skype, Zoom et cetera. Det är därför kyrkkaffet har blivit så viktigt och saknat under pandemin. Kanske borde pastorn numera efter välsignelsen säga: ”Gudstjänsten är slut. De heligas gemenskap (som vi tror på enligt Apostoliska trosbekännelsen) fortsätter vid kaffeborden.”

Hans Växby

Feed-back kan sändas till hans.vaxby[at]gmail.com

Hans Växby

Oroligheter i Mocambique

Moçambique är fortfarande oroligt efter valen i slutet på förra året. Det finns ett uppdämt missnöje bl.a med höga levnadskostnader. Människor reagerar med protester som ibland blir våldsamma. Man blockerar vägar och attackerar olika byggnader mm. Nu har det också kommit till Morrumbene området där Cambine ligger. Cambine är där vårt projekt finns för barn och ungdomar.Läs mera »
25.02.2025 kl. 00:02

Ny koordinator i Mocambique

Livets frö-projektets koordinator Belsa Siforce har fått utnämning till en församling och nu har en ny koordinator tagit över verksamheten i Cambine. I början av juni ordnades ett seminarie, med 30 unga deltagare.Läs mera »
19.06.2024 kl. 09:09

Hälsning från Moçambique

På 1980 och 90-talet jobbade Ulla-Gun och Arne i Sierra Leone i åtta år. Därefter har Ulla-Gun jobbat i församlingen i Östersund och Arne med flyktingmottagning på kommunen. Nu är båda pensionerade, men upplever att missionskallelsen fortfarande lever. Läs mera »
28.11.2022 kl. 08:43

Vi ber för Mocambique!

Inkommande söndags kollekt tillfaller Mocambique. Pandemin har satt käppar i hjulen för vårt planerade projekt Livets frö. Nedan redogörs kort hur projektet kom till och nuläget.Läs mera »
20.03.2022 kl. 09:35

TNC 15 år!

TNC (The Nyadire Connection) som rådet för mission samarbetar med, har jobbat med olika projekt i 15 år på Nyadire missionsstation i Zimbabwe.Läs mera »
05.12.2021 kl. 10:01

Bön för Mocambique

Även Mocambique drabbas hårt av corona. Mycket bön och förbön behövs för Cambine och naturligtvis hela landet. Det är svårt att få riktigt grepp om hur coronasituationen faktiskt är eftersom det flesta och mest lättillgängliga testen finns i huvudstaden Maputo.Läs mera »
29.04.2021 kl. 09:22

Cyklonen Idai

ÄNNU en gång har Mocambique träffats av en cyklon - döpt till Idai – denna gång den värsta som drabbat södra Afrika någonsin.Läs mera »
01.04.2019 kl. 09:19