Fahrenheit och Bibeln

10.05.2024 kl. 08:25
Guy Montag är brandman som rycker ut när det kommer alarm om att någon har gömt undan en skönlitterär bok. I det framtida samhället som Ray Bradbury tecknar i sin dystopiska bok Fahrenheit 451 anses det nämligen ohälsosamt att läsa. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder utan att bränna upp all litteratur. De som har svårt att låta bli att läsa sänds på omskolning! Bokens titel syftar på den temperatur som behövs för att papper ska brinna. Men vad har det med Bibeln att göra?

Läskunnigheten ökar konstant – globalt sett! Men den senaste Pisa-undersökningen visar att läskunnigheten bland skolevelever i Finland är på väg åt andra hållet. Den blir sämre år för år! Ray Bradbury föreställde sig att läsningen av goda böcker kunde bli straffbart i ett totalitärt samhälle, men jag tror inte han kunde föreställa sig ett demokratiskt samhälle där läskunnigheten bara skulle försvinna tyst ut i kulissen! Sånt klarar de digitala hjälpmedlen galant av.

Och hur är det med läskunnigheten bland oss kristna? Förr kallades de som tog sin tro på allvar för ”läsare”. De var fästa vid sin Bibel, läste den ofta och byggde sina liv på det de lärde av den. Nu har inte så många ens hört talas om sådana människor.

Men om du orkat läsa så här långt, vill jag tala om att syfte med den här artikeln inte är att få dig att känna dåligt samvete. Jag hoppas de återstående raderna tvärtom ska uppmuntra dig till läsning av Böckernas Bok.

Målet är inte att kunna
Det viktigaste är inte att kunna många bibelord eller vara först med att hitta fram ett bibelord, när du är med i en bibelsamtalsgrupp. Det viktigaste är inte att orka läsa igenom Bibeln från pärm till pärm. Du behöver givetvis bekanta dig med Bibeln, veta skillnaden mellan Gamla och Nya testamentet och skaffa dig en ungefärlig översikt av Guds handlande med det judiska folket (= Gamla testamentet) och kulmen av Guds kärlek till oss (Johannes evangelium, kapitel 3, vers 16). Men Bibeln är ingen läxbok, den är livsbok.

Nätet är en bra genväg
Anledningen till att vi till en början inte behöver kunna så mycket är nätet. Om du vill hitta ett visst bibelord behöver du bara plocka fram telefonen och en lämplig webbsida1 eller bibelapp2.

Det finns också mycket biblisk ”snabbmat” på nätet. När du borstat tänderna och rusar i väg till bussen kan det vara uppfriskande att höra ett bibelord läsas i hörlurarna, samtidigt som andra lyssnar till senaste nytt från Ukraina eller det senaste i musikvärlden.

Men också de här genvägarna kan vara senvägar. För om den enda bibel du använder finns i din telefon når du nog inte målet med bibelläsningen.

Långsamt och meditativt
När du vill komma igång med ditt bibelläsande och komma vidare i din tro föreslår jag att du först av allt skaffar dig en Bibel skriven på papper. Se till att det är en av de senare översättningarna, inte den sekel-gamla översättningen som säkert finns i bokhyllan! Gärna en Bibel med fotnoter på varje sida som förklarar sammanhang och svåra ord.

Sätt dig på en vilsam plats med så lite bakgrundsljud som möjligt. Helst utan någon tid efteråt som du behöver passa. En gång i veckan kan du säkert hitta tid och ro till det till att börja med.

De första gångerna kan du gärna ägna dig åt ett bibelavsnitt som du känner från förut, t.ex. Psalm 23 i Gamla testamentet eller Jesu samtal med Nikodemus i Johannes evangelium i Nya testamentet, kapitel 3. Sedan kan du börja från början i någon av Bibelns många böcker. Jag fick för länge sen rådet att börja med Lukas evangelium i Nya testamentet och det är ett råd jag gärna ger vidare. (Vill du ha mera förslag kan du skriva till hans.vaxby@gmail.com)

Bestäm inte på förhand hur mycket du ska läsa. Läs långsamt och lägg märke till varje ord du läser. Stanna upp när du läser något som förbryllar dig, som gläder dig eller som du vill ha kvar i ditt inre under dagen eller veckan som ligger framför dig. Ibland kan det komma i första i versen. Ibland kommer det halvvägs in i ett kapitel. Ibland fäster du dig inte vid något speciellt och du kan ”bara” ta med dig vissheten om att du har varit i Guds närhet en stund.

Börja och sluta gärna med några egna ord till Jesus. Du kan tala med honom som en vän. Vanliga ord uttrycker bäst det du har på hjärtat. Ett annat sätt att börja och/eller sluta med är bekännelsen: ”Du är gränslös, du är nära. Du är ljus och jag är din.” 3

Bön
Nej, jag tror inte det finns något risk för att din Bibel tas ifrån dig och bränns upp. Men jag tror du kan bli en ”läsare”. Och låt oss stämma in i Paulus bön:

Därför böjer jag mina knän inför Fadern, han från vilken allt som kallas far i himlen och på jorden har sitt namn.  Jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande,  att Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken.  Då ska ni tillsammans med alla de heliga kunna fatta bredden och längden och höjden och djupet  och lära känna Kristi kärlek, som går långt bortom all kunskap. Så ska ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. Ef 3:14-19

Hans Växby

hans.vaxby@gmail.com

__________________________________

1 bibeln.se, folkbibeln.it, biblegateway.com
2 Finns att köpa eller få gratis på Google Play Butik och App Store
3 Du kan läsa mer om detta sätt att läsa Bibeln på https://sv.wikipedia.org/wiki/Lectio_divina
Foto: https://www.adlibris.com/fi/kirja/fahrenheit-451-9781451673319?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw0MexBhD3ARIsAEI3WHJDh6DVQpay4ec_kbgHkHTJHmev6IagmnGnEbOVKgvg-9-23XXbse4aAsVuEALw_wcB
Cata Ekman-Niemi-Kaija

Pre-ÅK webinar

Välkommen att delta i våra tre föreläsningar via Zoom inför årskonferensen 4-7.9.2025. Föreläsningarna hålls via Zoom den 24.4 med Sarah Tiainen (centralkonf ärenden), den 14.5 Terje Hegertun (Bibeltolkning), den 4.6 med Hilde Marie Movafagh (Hur leva med oenighet). Alla föreläsningar kl. 18-19.30. Läs mera »
17.04.2025 kl. 12:42

Jesus besegrade döden

Att Jesus övervann döden och blev levande igen är en verkligt stor händelse i världshistorien. Det som inte kan hända har hänt, redan för tvåtusen år sedan. Jesus blev uppspikad på ett av romarnas träkors och dog där. Han blev nertagen från korset på eftermiddagen samma dag som han dog och lagd i en klippgrav i närheten. Pilatus, romarnas styrelseman i Judeen där Jerusalem ligger och där Jesus dog, sände på begäran en vaktstyrka till graven. Man förseglade också stenen som var rullad framför gravöppningen. Medan Jesus levde hade han nämligen sagt att han skulle uppstå på tredje dagen.Läs mera »
16.04.2025 kl. 10:27

Jubelsång

Rödhakesångare som jublar över att våren, ljuset och livet har återvänt. Den sitter inte inne i en holk – nej, den sitter på en kvist som redan börjat grönska. Den lyfter upp sitt huvud och sjunger de vackraste sånger den vet. Den sjunger upp mot himmelen, med öppna ögon så att den kan se himlavalvet, solen och världen runtomkring. Så kan vi också göra när vi nalkas Påsken. Läs mera »
11.04.2025 kl. 15:41

Kort från centralkonferensen

Knut Refsdal, 55, valdes den 4 april av delegater som samlats i Köpenhamn, Danmark. ”Först och främst är jag tacksam för det förtroende som kyrkan har visat mig”, sa Refsdal efter biskopsvalet.Läs mera »
11.04.2025 kl. 00:56

Knut Refsdal är vald till ny biskop

Knut Refsdal, pastor från Norge, har blivit vald till Metodistkyrkans nya biskop för centralkonferensområdet Norden, Balticum och Ukraina. Refsdal valdes den 4 april av delegater som möttes i Köpenhamn. Efter sex timmar och vid den 26:e omröstningen fick han 30 av 40 giltiga röster. Han behövde 27 för att bli vald.Läs mera »
05.04.2025 kl. 00:30

Live streaming från centralkonferensen 3-6 april

Utanför USA är årskonferenserna organiserade i sju centralkonferenser. Centralkonferenserna består av lika många lekmän som pastorer. I år sker det biskopsval på fredagen den 4.4.2025.Läs mera »
24.03.2025 kl. 09:13

Tro

1988 i augusti satt jag på tåget mellan Stockholm och Malmö på väg till en pastorskurs i Danmark. Jag hade en god bok med mig och parkerade mig i kafévagnen för att njuta.Läs mera »
23.03.2025 kl. 20:46

Beställ internationella metodistnyheter!

UM News nyhetsbrev kommer på mejlen två gånger i veckan, du kan även läsa dem på nätet.Läs mera »
23.03.2025 kl. 11:08

Gudstjänster i radio

Missade du gudstjänsten? Ingen fara, lyssna på ekumenisk gudstjänst i jazzstil från Grankulla eller på radiogudstjänsten från Gamla Karleby svenska metodistförsamling.Läs mera »
22.03.2025 kl. 12:39

Ny utnämning

Det är med stor glädje jag kan meddela, att Sarah Tiainen utnämns som ny distriktsföreståndare från 1. maj i år.  Sarah Tiainen arbetar på Ekumeniska rådet med särskilt fokus på Ansvarsveckan, och hon är dessutom pastor på sin fritid i Kokkola.Läs mera »
19.03.2025 kl. 13:09

School of Congregational Development - Catch on Fire

Purpose - Challenge - Hope - Adventure. Målsättning - Utmaning - Hopp - Äventyr. 18-21 september 2025 i Oslo, Norge. (English below).Läs mera »
10.03.2025 kl. 16:30

Biskopsval i april

Den danska årskonferensen, den danska kyrkostyrelsen, ungdomsförbundet (MBUF) och den norska årskonferensen nominerar pastor Thomas Risager som kandidat till biskopsvalet i april 2025. Norges årskonferens nominerar Knut Refsdal som kandidat till biskopsvalet, som hålls under centralkonferensen 2-6 april 2025.Läs mera »
03.03.2025 kl. 10:23

Lettland 2.3.2025

Veslija nometne (Wesley Camp) Metodistkyrkans lägergård grundades för 20 år sedan i.o.m. inköpet av en gammal bondgård utanför staden Liepāja på Lettlands västkust. En missionär såg visionen av en lägergård där och sedan dess har stället sakteliga rustats upp och utvecklats. Missionskollekten 2.3.2025 blir till stor hjälp eftersom kostnaderna för myndigheternas nya krav på förbättringar på lägergården är helt utanför lettiska metodistkyrkans egen betalningsförmåga. Läs mera »
26.02.2025 kl. 23:46

Oroligheter i Mocambique

Moçambique är fortfarande oroligt efter valen i slutet på förra året. Det finns ett uppdämt missnöje bl.a med höga levnadskostnader. Människor reagerar med protester som ibland blir våldsamma. Man blockerar vägar och attackerar olika byggnader mm. Nu har det också kommit till Morrumbene området där Cambine ligger. Cambine är där vårt projekt finns för barn och ungdomar.Läs mera »
25.02.2025 kl. 00:02

Deadlines för årskonferensmaterial

Dags att hålla reda på rapporteringen, kolla nedan vilka datum som gäller och vart det ska skickas!Läs mera »
24.02.2025 kl. 09:44

Världsböndagen 7 mars 2025

Tema i år: "Förunderligt är allt du gör - You made me wonderful" som värd i år är Cooköarna. Vi i Helsingfors har arbetat med Världsböndagens program och delar härmed det till er alla. Läs mera »
30.01.2025 kl. 21:19

Stjärnorna visar vägen

Jag är medlem i ett astronomiskt sällskap. Ursa är en förening för både experter och amatörer som iakttar och granskar kosmos, världsalltet. Enligt astrofysiken har all materia i världen sitt ursprung i en enda punkt. Därifrån den spritt sig som konsekvens av ”den stora smällen”. Längre bakåt kan dock vetenskapen inte se. Läs mera »
30.01.2025 kl. 21:12

Inbjudan till kyrkomöte lördagen den 22 februari

Bästa årskonferensdelegater, pastorer och församlingsmedlemmar, Biskop Christian Alsted och kyrkostyrelsen bjuder in till ett kyrkomöte i Kristuskyrkan i Helsingfors den 22 februari 2025, kl. 13-16. På programmet står sång, andakt, information, samtal och bön. Vi dricker kaffe tillsammans i slutet av kyrkomötet. Inga förslag behandlas eller beslut fattas på detta möte. Vi vill mötas i en anda av bön, helande och gemenskap.Läs mera »
24.01.2025 kl. 11:05

Central Conference 2025

From April 2 to 6 The Northern Europe and Eurasia Central Conference 2025 (CC 25) will meet in Copenhagen. The local methodists, the bishop’s office and the Central Conference Council are excited to welcome all the delegates and guests. The theme of the upcoming central conference are the words of Jesus as He departs his disciples and gives them his final encouragement to go and preach the gospel. “Receive the Holy Spirit” is a promise that we will not be alone when we serve the people and build the church; The Spirit will be with us. We take this to mean that when we gather to make important decisions for our church, we are not only in the company of the great people of the United Methodist Church, but also in the presence of Gods spirit.Läs mera »
20.01.2025 kl. 17:24

Kyrkolag stoppar metodistförsamlings utträde 

I ett brev som idag skickats till alla församlingar och ordinerade pastorer i den finlandssvenska metodistkyrkan meddelar biskop Christian Alsted att ett beslut och förtydligande från Metodistkyrkans Juridiska råd stoppar utträdesprocessen för församlingen i Åbo. Läs mera »
17.01.2025 kl. 14:57

Zimbabwe 6.1.2025

På grund av svår torka i början av året har situationen i Zimbabwe varit svår. Denna torka har gjort det svårt för Nyadire missionsområdet att skörda och mycket av det odlade har förstörts. Detta har även påverkat priset på mat. En stor utmaning på missionsområdet är därmed att kunna odla och skörda. Endast en liten del av marken på missionsområdet används för odling. Genom att stöda och hjälpa jordbruket blir missionsområdet mer självförsörjande.Läs mera »
30.12.2024 kl. 16:20

Andliga program som metodister medverkar i

Lyssna när du hinner på andakter och gudstjänster från Arenan:Läs mera »
18.12.2024 kl. 06:46

Rätt Kurs = The Upper Room

Vill du läsa en andakt varje dag? Andakten består av en bibeltext, en personlig betraktelse, bön och förbön. Betraktelserna är vardagsnära och innerliga, små vittnesbörd som återspeglar Guds nåd och omtanke. Den dagliga betraktelsen delas av människor runt hela jorden. Andaktsboken The Upper Room – ges ut på drygt 30 språk och i närmare 100 länder.Läs mera »
10.12.2024 kl. 08:46

Dig bliver ej något mörker när

Mörkret råder över  dagar och nätter. Hos oss i Norden är mörkret nästan konstant. Det skapar ångest hos många människor. Men det finns också länder, över vilka mörkret har lägrat sig på ett annat sätt. När vi i TV ser raserade hus, lemlästade människor och barnens förtvivlan – då känns mörkret också i vår egen själ.Läs mera »
06.12.2024 kl. 09:15

Ibland behövs det renovering

Jag har just gått på en kurs i hur man kan rensa och sortera i sina skåp och andra utrymmen. Vi fick goda råd om vad man ska tänka på, hur man kan börja och vart man kan vända sig för att bli av med olika slags saker. Till följande gång fick vi föreslå ett större eller mindre rensningsprojekt där hemma, som vi trodde att vi kunde genomföra eller påbörja. De här små uppgifterna skulle få igång oss att lite i sänder ta itu med det väldiga berget.Läs mera »
22.11.2024 kl. 09:09