Ett land i krig - rapport från ett besöket i Ukraina

22.07.2022 kl. 08:58
Lasta in en diskmaskin, fem bord, matförnödenheter, skrivarpapper, kaffebryggare, brödrostar, en bunt Upper Room- andaktsböcker och sju resliga metodister tillsammans med chauffören och kaffeexperten Istvan Pasztor, och du har en absolut fullpackad minibuss.  

Detta var min första resa till Ukraina som nytillträdd biskop för den provisoriska årskonferensen för Ukraina och Moldavien. Jag hade hakat på en resa som leddes av Üllas Tankler, sekreterare för Global Ministries i Europa, som reste tillsammans med Kathrine Hills Uzoka och Jack Amick (UMCOR) och Joey Butler, Francisco Litardo och Mike DuBose (UMCOM).

Istvan, som har gjort flera resor till Ukraina under kriget, hade valt en av de mindre gränsövergångarna som tog oss över Tisza-floden på en liten färja och sedan efter några samtal och kontroller vid gränsen in i Ukraina. Vi var på väg till Uzghorod i regionen Transkapartanien i den sydvästra delen av landet. 

Efter att bara ha kommunicerat via Zoom och telefon var det ett härligt ögonblick att kunna hälsa på och krama om våra ukrainska metodistkollegor - pastorer, ledare och frivilliga  som under ledning av DF Oleg Starodubets fanns där för att hälsa oss välkomna vid Uzghorod metodistförsamling.

Metodistkyrkan i Ukraina består av endast tio församlingar och 350 aktiva medlemmar. Ändå åstadkommer kyrkan genom Guds nåd fantastiska saker.  Vi driver flera flyktingmottagningar - i kyrkan i Lviv nära den polska gränsen, i en högstadieskola i byn Onokivci och på nionde våningen i ett före detta tidnings- och förlagshus i Uzghorod. Dessutom har flera församlingar flyktingar som bor och sover i kyrksalen och bara lägger madrasserna åt sidan när det är gudstjänst eller andra möten. 

De många ukrainska flyktingarna, mer än 8 miljoner har lämnat landet, och det sannolikt högre antalet internflyktingar har bokstavligen miljontals berättelser att dela med sig av. Det är hjärtskärande berättelser om förlust, lidande, separation, rädsla och förtvivlan - men också uppmuntrande berättelser om överlevnad, hopp, glädje och drömmar om en fredlig framtid. 

Elena var gravid i sjunde månaden när hon lämnade Kharkiv tillsammans med sin man Andrei och deras två- och sjuåriga barn. De passerade Kramatorsk järnvägsstation bara några dagar innan den attackerades av ryska missiler och 59 personer dödades och 110 skadades. Efter ankomsten till Uzghorod födde Elena en liten pojke som de döpte till "Bogdan", vilket betyder "Guds gåva".


Ludmilla och Costa flydde från Kharkiv med sina barn Camilla och Artum under de första dagarna efter att Ryssland attackerade Ukraina. Deras hem är fortfarande intakt, och de hoppas att det fortfarande kommer att vara det när kriget är över.

Anna och Michail lämnade Kharkiv med sin son Nicolai - Michail är utbildad psykoterapeut och hjälper andra flyktingar på härbärget att bearbeta sina traumatiska upplevelser.

Oksana flydde med sin 17-åriga son från Kupansk till Kharkiv och sedan till Uzghorod. Gråtande visade hon mig ett foto av det som brukade vara hennes lägenhet, det finns ingenting kvar att komma tillbaka till. Oksana hade inte haft kontakt med sina föräldrar i Kharkiv på flera veckor - vi bad att hon skulle få kontakt med dem, och senare samma dag kunde Oksana ringa med dem. Nu, ett par veckor senare, har Oksanas föräldrar tagit sig till skyddsrummet i Ozghorod och de är i säkerhet.

Förbindelsen med Gud i bön kan som inget annat ge tröst och hopp under svåra omständigheter. Jag fick möjlighet att be med var och en av de personer som jag talade med vid skyddsrummen, och det fanns en djup känsla av Guds närvaro i dessa stunder. 

Efter att mina amerikanska reskamrater hade åkt till Rumänien för att besöka flyktingförläggningar där, stannade jag kvar ytterligare några dagar för att få möjlighet att besöka församlingar och börja lära känna pastorer och ledare i kyrkan. 

Vi hade en välsignas gudstjänst en tisdagsmorgon i den romska församlingen i byn Serednje. Vi bad och delade nattvard i en fullsatt kyrka i Kamyanitsa, efter att madrasserna för de flyktingar som bodde där, hade staplats i ett annat rum. Vi talade om kyrkan, landet och kulturen och inte minst om kriget och hur det påverkar livet och familjerna på så många sätt. Vi talade om hopp som har sina rötter i Guds löften och om styrkan i att veta att det sista ordet i denna värld tillhör den uppståndne Kristus. Och vi bad.

Många har frågat: Kändes det osäkert? Det gjorde det inte. Naturligtvis kunde man se soldater på flera ställen, och det finns bemannade maskingevärsställningar som skyddar infrastrukturen, men åtminstone för tillfället har regionen Transkarpaterna bara träffats en gång av en rysk missil. Det finns många flyktingar, befolkningen i området har mer än fördubblats sedan kriget började, och många passerar genom området på väg till Rumänien, Slovakien eller Polen.

Sedan jag lämnade landet har attackerna intensifierats, under en helg skickades nästan 200 missiler mot mål i Ukraina - några sköts ner av försvaret, men långt ifrån alla. Många civila har dödats sedan kriget började i februari, fler bostadshus har träffats och för bara några dagar sedan dödades över 20 personer och många skadades av en avsiktlig rysk missilattack mot ett köpcentrum i Kremenchuk. Människor påverkas djupt av sådana rapporter om civila offer, förstörelse, våld och den fortlöpande informationen om antalet soldater som har dött eller är skadade. Många flyktingar har traumatiska upplevelser, de oroar sig för släktingar som fortfarande befinner sig i krigsområdena och för släktingar som är i armén. Trots detta hörde jag många tala om seger och om att driva ut fienden, och jag hörde många tala om att återuppbygga landet.  
Dessa månader av meningslöst våld, förstörelse, död och hat kommer att ta flera år att läka - just nu måste vår bön vara för fred, för skydd av de många oskyldiga offren i detta fruktansvärda krig och för styrka för dem som gör sitt yttersta för att trösta och hjälpa.  

Jag är tacksam för metodisterna i Ukraina, för deras kärlek, hängivenhet och tjänande hjärta - jag är ödmjuk inför deras mod och deras outtröttliga ansträngningar för att erbjuda skydd och omsorg för de behövande - dessa ukrainska metodister är verkligen trogna Kristi kallelse under ytterst utmanande omständigheter. Jag ser fram emot att åka tillbaka snart.


Christian Alsted
Biskop för Norden, Baltikum och Ukraina

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 

Cata Ekman-Niemi-Kaija

Konferenstrycket är utskickat

Konferenstrycket är utskickat till församlingarna. Om du inte har fått det kan du be om länken av din pastor, församlingsrådets ordförande eller årskonferensens sekreterare.Läs mera »
22.06.2023 kl. 23:14

Att gråta och få bli tröstad

För de flesta av oss är livet inte alltid roligt eller enkelt. Ibland händer sånt som gör oss ledsna eller kanske hotar knäcka oss. Vi ser detsamma i urkyrkan, ofta i en mycket värre form. De är med i ett framgångsrikt arbete men omständigheterna är ytterst krävande. Apostlarna förföljs och dödas på grund av tron. Läs mera »
14.09.2023 kl. 10:20

Sången om Livet

Vi har nyligen firat pingst och firat att den Helige Ande, Hjälparen, blev sänd till jorden. Anden, som Jesus lovade skulle komma och ta sin boning i var och en som tror. Anden, en gåva till den som omvänder sig och tar emot Jesus i sitt hjärta, Apostlagärningarna 2:38.Läs mera »
29.05.2023 kl. 15:47

Guiden

Det händer allt som oftast att en av stadsdelens guider kommer gående uppför backen till Kristuskyrkan i Främre Tölö i Helsingfors. Efter sig han en grupp intresserade människor, alla med blickarna uppåt utefter den typiska arkitekturen från sent 1920-tal. Guiden pekar och förklarar historien och vad som är vad. Och efter en stund går de vidare. Det är bra att ha en guide i livets villervalla – både för att upptäcka rikedomarna och för att hitta rätt! Det leder mina tankar till ett guldkorn…Läs mera »
12.05.2023 kl. 20:00

Save the date!

Årskonferens 31.8-3.9.2023. Flamma upp! Brinn med stark och lysande låga.Läs mera »
12.05.2023 kl. 15:24

Kriskunskap - 23.9 i Vasa och 27.9 i Helsingfors

Frikyrklig samverkan (FS) har under det senaste året bl.a. samtalat om församlingarnas behov av "kriskunskap", dvs hur man skapar säkerhet och trygga miljöer i våra gemenskaper samt hur man reagerar vid olika typer av kriser. Läs mera »
12.05.2023 kl. 14:49

Tro på det otroliga

Under påsken uppmanas vi att tro på det otroliga. I den bibliska berättelsen hävdas det att det omöjliga är möjligt - det som aldrig skulle kunna hända har hänt - Jesus har uppstått från de döda. Döden förstår vi, vi kanske inte gillar den, men vi känner igen den - och det finns mer än tillräckligt med död i vår värld.Läs mera »
06.04.2023 kl. 23:49

TNC - nyheter mars 2022

Det här infobladet om Zimbabwe innehåller nyheter om: - VIM-volontärresa till Nyadire i januari - Tegelstenar för livet: TNC:s kampanj för att färdigställa klinikerna 2023 - Matlagning med gas på Home of Hope - Ledarskapsprofil: Natalie Geer, ledare för glasögonprogrammet - ProgramuppdateringarLäs mera »
04.04.2023 kl. 16:18

Brytningstider - Kustbandet nr 1-mars 2023

I slutet av januari hade vi bott 17 år i Lovisa. Utanför våra fönster på den andra sidan av gatan ligger Lovisaviken. Under vår tid har man aldrig tidigare brutit upp isen med en isränna, men i år hände det. En eftermiddag i mitten av februari började en liten bogserbåt, som varit i arbete inne i viken sedan förra sommaren, att bryta en ränna ut mot havet, men isen var för tjock. Läs mera »
28.03.2023 kl. 09:07

Ny nattvardsording

Det har funnits behov av en kortare nattvardsordning i slutet av gudstjänsten - en regelrätt nattvardsgudstjänst upplevs lätt tung och när vi kombinerar gudstjänst och nattvardfirande känns det som två gudstjänster efter varandra.Läs mera »
27.03.2023 kl. 11:59

Bön för Mocambique sö 12.3

Söndagen 12.3 är det gemensam kollekt- och bönedag för Mocambique. Ulla-Gun och Arne Ångman tillbringade tre månader i Cambine hösten 2022. De har gjort en powerpoint om deras resa och info om projektet som kan visas på gudstjänsten.Läs mera »
11.03.2023 kl. 19:51

Video från Ukraina

Kolla videon om den aktuella situationen som är gjord av metodistkyrkan i Ukraina.Läs mera »
08.03.2023 kl. 13:51

Historier från Ukraina

På fjärde våningen i hjärtat av Lviv i Ukraina hittar du en varm oas, en hoppets gemenskap. Den palatsliknande byggnaden var tidigare ett kasino och en bordell, i dag är den hemvist för Lvivs kristna teater med det catchiga namnet "Resurrection" och ovanför teatern ligger United Methodist Student Center och St John's metodistkyrka.Läs mera »
06.03.2023 kl. 08:24

Världsböndagen

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Finland har vi varit med sedan 1960.Läs mera »
27.02.2023 kl. 09:27

Böner för rättvisa och fred

Den 24 februari har det fruktansvärda kriget i Ukraina har pågått i ett år. Även om mediernas uppmärksamhet har minskat fortsätter kriget med oförminskad styrka och situationen i Ukraina blir allt svårare. Det finns ett desperat behov av bön och stöd både i form av hälsningar och ekonomiskt stöd. Hörsamma detta, behoven växer bara. Vi ber:Läs mera »
24.02.2023 kl. 00:14

Kvalitet

Det bästa sättet att få någon att känna sig utanför är att börja en samling med att säga: ”Och nu ska vi sjunga en sång som alla kan.” Inga sångböcker, ingen text på storskärmen! Alla kan ju den! Alla utom nykomlingen.” Hen står där och tittar på när alla klämmer i med hög röst och stor glädje. Hen undrar säkert om det var en så bra idé att komma hit. Bara ett exceptionellt bra möte i övrigt kan rädda nykomlingen från ett beslut att aldrig komma tillbaka till denna inåtvända och exkluderande gemenskap. Läs mera »
03.02.2023 kl. 20:00

Andaktsboken Rätt kurs

Dags för nya vanor? Beställ andaktsboken Rätt kurs för 34e/ år så får du den direkt till din postlåda. För prenumerationer i Finland kan du också kontakta Monica Wiik mewiik@live.com eller Läs mera »
24.01.2023 kl. 09:38

Böneveckan för kristen enhet

Idag börjar Böneveckan för kristen enhet som är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. Årets 2023 material har förberetts av Minnesotas kristna råd och temat är ”Gör det goda, sträva efter rättvisa” (Jesaja 1:17). Materialet innehåller böner, bibeltexter, reflektioner och introduktion och bakgrund till temat.Läs mera »
18.01.2023 kl. 13:10

Till vem skrevs sången?

Poesin i våra sånger ska inte underskattas. Vi predikanter kan använda de rätta orden, men poeten har förmågan att hitta de vackra orden i sköna kombinationer. Och skönheten är ett av de sätt som Gud uppenbarar sig på! Läs mera »
05.01.2023 kl. 19:00

För att tända ljus…

I början av december besökte jag Ukraina för tredje gången i år. Situationen blir allt värre och kriget tar hårt på pastorernas och ledarnas styrka. Trots detta pågår ett fantastiskt arbete med gästfrihet för andra ukrainare och omsorg om människor i samhället. I kyrkorna samlas människor för gudstjänst, bönemöten och till och med ungdomsarbete, och där det inte är möjligt att träffas personligen träffas människor på nätet. På grund av de omfattande attackerna mot kritisk ukrainsk infrastruktur är elförsörjningen instabil, ofta avbruten i flera timmar, och på kvällen blir det kolmörkt. Det är farligt att gå i de mörka gatorna i städerna. Läs mera »
30.12.2022 kl. 18:38

Julen är här och vi vill önska er en välsignad helg!

”Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.” - Johannesevangeliet‬ ‭1‬:‭14‬ Finlands svenska metodistkyrka önskar alla en riktigt välsignad och fridfull jul!Läs mera »
24.12.2022 kl. 10:52

Vi kan ta det så olika

Jag gick på Mannerheimvägen en eftermiddag i december för några år sedan. Julbelysningen på Sokos påminde om att Julen står för dörren. Jag hade just varit i en butik, och jag log för mej själv, eftersom julsångerna hade varit så härliga att lyssna till. På gatan kom tre ungdomar från vår ungdomsklubb ”Basic”. Vi stannade för att byta några tankar. ”Och här går du och julstressar”, sade en av pojkarna. Jag blev häpen.Läs mera »
16.12.2022 kl. 20:00

Hälsning från Moçambique

På 1980 och 90-talet jobbade Ulla-Gun och Arne i Sierra Leone i åtta år. Därefter har Ulla-Gun jobbat i församlingen i Östersund och Arne med flyktingmottagning på kommunen. Nu är båda pensionerade, men upplever att missionskallelsen fortfarande lever. Läs mera »
28.11.2022 kl. 08:43

Vi och vår värld - Kustbandet november 2022

”Advent är mörker och kyla.” Så börjar en av våra nyare advents-psalmer. Och så blir det väl de närmaste månaderna, eftersom vi är inne i den årstiden. Tyvärr är det också mörkt och kyligt människor och länder emellan på många håll i vår värld. Också i våra egna nordiska länder, städer och hem finns mycket mörker och kyla. Vi får be som i psalmen att Herren Kristus kommer hit i tid.Läs mera »
27.11.2022 kl. 15:01

Pusselbiten

På höstlovet för ett par veckor sen gjorde vi i vår familj ett 1000-bitars pussel och ett 500-bitars pussel.Läs mera »
03.11.2022 kl. 22:07