Tro på det otroliga

06.04.2023 kl. 23:49
Under påsken uppmanas vi att tro på det otroliga. I den bibliska berättelsen hävdas det att det omöjliga är möjligt - det som aldrig skulle kunna hända har hänt - Jesus har uppstått från de döda.
Döden förstår vi, vi kanske inte gillar den, men vi känner igen den - och det finns mer än tillräckligt med död i vår värld.

Vi ser och hör om döden på nyheterna - från Ukraina och från många andra delar av världen - meningslös, chockerande, skrämmande och ond - oavsett om döden slår till på slagfältet, när oskyldiga människor dödas i en missilattack eller när en av våra nära och kära blir allvarligt sjuk eller plötsligt dör. 

Vi är mycket bekanta med döden på långfredagen, hur våldsam och smärtsam den än må vara.  Vi känner igen den från vår egen verklighet, och vi vet att den är oåterkallelig, den är det slutliga slutet på allting. 

Men på påskmorgonen hör vi något annat. - Berättelsen låter för bra för att vara sann. Den är osannolik och otrolig, och det verkar dumt att tro på den. 

På medeltiden sade teologen Thomas av Aquino följande: "För den som har tro är ingen förklaring nödvändig. För den som saknar tro är ingen förklaring tillräcklig."  

Jag tror att Thomas av Aquino har rätt. Jag kan argumentera för Jesu uppståndelse, jag kan räkna upp alla bevis, alla vittnen och alla argument, men i slutändan gör mina ord ingen skillnad - alla förklaringar och argument i världen kan inte framkalla tro - tro är ett svar, en reaktion på det vi ser eller hör. 

Här är en berättelse om uppståndelse, om befrielse och återställande från livets destruktiva krafter. Marina var en mycket ung kvinnlig narkoman, när hon kom till metodisternas drogrehabiliteringscenter i Aseri, Estland. Vid den tiden vägde Maria 47 kg, hon var så svag att hennes ben inte hade kraft nog att bära henne. Medan Maria under sin vistelse blev hon gradvis fri från sitt missbruk och fick ett nytt liv i Kristus. Marina blev en hel människa. 

Jag träffade Marina för ett år sedan och hörde hennes historia - när jag träffade henne var hon tillsammans med sin man och deras två små flickor. Det gick inte att se på henne att hennes liv hade varit i spillror och att hon hade varit på gränsen till döden bara några år tidigare. I dag ser hon ut som en vanlig ung mamma. 

Det är kraften i Jesu uppståndelse. Han har tillräckligt med kärlek och barmhärtighet för att läka trasiga människor. Han har förmågan och styrkan att inte bara föra människor tillbaka till livet utan att ge nytt liv.

Det är sant - ingen såg faktiskt Jesus uppstå från de döda.  Ändå fortsätter hans uppståndelse från de döda att ge människor nytt liv. Det är sant - ingen kan förklara hur det hände. Ändå förblir tron på Jesu uppståndelse kyrkans kärna och bekännelse.  

Jag säger, som Johannes gör i slutet av sitt evangelium (Johannes 20:31): "Men dessa har blivit nerskrivna för att ni ska tro att Jesus är Messias, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn." 

Jesus Kristus är uppstånden, ja, han är verkligen uppstånden.

Christian Alsted