RSNB content

Det bortglömda nådemedlet

Ett samtal är mer än ett antal monologer. I Det kristna samtalet räknar vi både med varandra och med Gud.

Om vi inte är medvetna om att det är ett nådemedel, är jag rädd för att vi förlorar den Andens kraft som förmedlas och går miste om vissheten att Den helige ande faktiskt kan vägleda kyrkan genom det. Så skriver Øyvind Helliesen om Christian Conferencing, som han väljer att översätta till Det kristna samtalet.

Nådemedlen är enligt John Wesley ”yttre tecken, ord eller handlingar, som Gud instiftat och avsett att vara regelmässiga kanaler, genom vilka Gud kan förmedla sin förekommande, rättfärdiggörande eller helgande nåd till människorna.”

Olika åsikter

John Wesley predikar utanför kyrkan sedan han inte längre fick göra det i gudstjänsten.

Vad än folk i allmänhet tänker,så är det klart att åsikt inte är detsamma som tro. Inte rätt åsikt,inte samtycke till en eller tio tusen sanningar. Det är stor skillnad mellan dem. Rätt åsikt är faktiskt lika långt från tro som öst är från väst. Människor kan ha rätt åsikt,utan att alls ha tro. Och människor kan vara sant troende och ändå ha fel åsikt om många saker.

Kan någon tvivla på detta med tanke på att det finns katoliker? För vem kan förneka, inte bara att tidigare katoliker som Thomas av Kemper, Gregory Lopez och Marquis de Renty var verkligt troende, men också att många nutida katoliker är det? Och ändå har de övertagit en mängd missuppfattningar genom tradition från fäderna!

Och vem kan tvivla på att det finns Calvinister – dessa anhängare av

Rauhan Sanomia - Nya Budbäraren

rsnb-2017-pärm.jpg

Metodistkyrkan tidning har kommit ut med sitt första nummer för 2017. Håll utsikt efter den i församlingarna. Det är inte riktigt en traditionell samfundstidning och kommer inte med rykande fräsa nyheter. Den är snarare ett magasin för reflektion och eftertanke, utmärkt för den som vill ha lite mer än notiser att tugga på.

Tidningen är tvåspråkig. Här på hemsidan kommer vi att publicera några artiklar ur varje nummer. Men bäst är att prenumerera på de sex numren. I Finland och Sverige kostar den € 35, i andra länder € 44. Tag kontakt med Hans Växby via hans.vaxby@gmail.com eller 040 081 1873.

Prenumerera på innehåll

about seo